Kivikalmed ja dokumenteerimine

Sel korral kirjutab luu-uurija arheoloog Anu Lillak veelgi täpsemalt kivikalme luude ja esemete dokumenteerimisest.

Nagu Liivi juba märkis, siis kivikalmete leiumaterjal on väga fragmentaarne, mõnes kalmes ei pruugi olla ei täielikke luustikke ega selgeid luupesasid. Sageli pole koha peal võimalik hoomata ka seoseid luude ja esemete vahel. Selleks, et neid seoseid hiljem arvuti abiga märgata, tuleb leidude asukoht kalmes täpselt sisse mõõta. Alati jääb mõni asi ka kahe silma vahele, kuid sellised leiud saab kätte sõelalt – oluline on seejuures sõeluda võimalikult väikselt alalt kogutud pinnast.

Laboris peab luu-uurija kõik luukatked üle vaatama ja kirjeldama. Ikka juhtub, et kaevandist on koos luudega kaasa võetud ka mõni puutükk või kivike, kuid enne nende ära viskamist tuleb läbi mõelda, kas ehk needki ei kõnele midagi inimese tahtlikust tegevusest. Näiteks on märgatud, et teatud tüüpi kivikalmetesse on tõenäoliselt sihilikult toodud kvartsikilde ja -tükke.

Väikseid kotte oli Aakre Kivivare ühes tarandis 850. 

Kivikalmete luudele enamasti numbreid peale ei kirjuta, kuid iga viimne kui luukilluke peab saama luude nimekirjas eraldi mainitud. Selleks, et hiljem oleks lihtne vajalikud luukillud uuesti üles otsida, tuleb leida võimalikult mugav ja hea viis luude hoiustamiseks. Aakre Kivivare tarandkalme kaevamistel otsustasime, et kõik luud jäävad oma soonkinnisega kotikestesse koos kaevamisel lisatud kontekstisildiga. Lisaks sorteerisime luud kaevamiskuupäeva järgi suurematesse kottidesse. Nõnda moodustus numereeritud kottide seeria, mille sees oli omakorda rida väiksemaid kotte. Väikseid kotte oli Aakre Kivivare ühes tarandis 850. 

Kaua luuleidude läbi vaatamine ja määramine aega võtab? See oleneb loomulikult luude rohkusest. Aakre Kivivare 850 luukotis oli ligi 2500 luukildu, nende kaal kokku u 2100 g. Luunimekirja koostamisele kulus kahe kuu jagu töötunde. Kas suur töö oli seda väärt? Kindlasti! Korduvate luuelementide ja vanuseliselt eristuvate luude põhjal saime teada, et tarandisse oli maetud vähemalt 14 inimest, nende seas oli nii täiskasvanuid, noorukeid, lapsi kui ka üks loode. Samuti on meil hea ülevaade sellest, kuidas eri luuelemendid on tarandi peale jaotunud. Täpsete mõõtmisandmete abil on imelihtne analüüsida ja visualiseerida, kuhu on kalmes sattunud eri vanusegruppidest pärit inimeste luud ja palju muudki.

Aakre kivikalme tarandi luude jaotus ja paiknemine

Teksti autor: Anu Lillak

Jaga:

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga